Organister – de vi savner og de vi ønsker velkommen (del 2)

Vi er utrolig heldige og takknemlige som har fått Armand Lauritzen på orgelbenken. Armand er som en hvirvelvind over orgeltangentene. Du kan se hvordan han lever seg inn i musikken; at han og orgelet blir ett.

Helt først – litt fakta:
– Fødselsdato og sted: 22.november 2002 – Sykehuset i Vestfold, Tønsberg
– Går på Greveskogen VGS, musikk – dans – drama
– Spilt piano i 6 – 7 år.
– Liker å lese, lekser, spille piano, og gjerne å ikke gjøre noe som helst.
– Favorittlitteratur: historiebøker, fantasi og filosofi
– Favorittmusikk: Klassisk
– Favorittkomponister: Bach og Beethoven
– Favorittstykker (… og da snakker vi selvfølgelig om musikk): Das Wohltemperierte Klavier, Bind I og Bind II (Bach) og Beethovens 9. symfoni

Av kantor i St. Olav kirke, Terese Ranek
(les gjerne del 1 i serien om organistene våre her)                                                            Armand Lauritzen er ikke helt fersk i vår menighet. For et par år siden begynte han å interessere seg for Den katolske kirke. Han dukket opp en dag  Helene Ranek  (tidligere katekesekoordinator)  hadde julespilløvelse (desember 2018 var det vel), og plutselig var han med i julespillet og gjorde en strålende jobb. Til messen den dagen julespillet ble fremført, spilte han en flott orgelsolo. Da Armand igjen meldte sin interesse for både Den katolske kirke og kirkemusikken høsten 2020, endte han opp med å spille til flere messer, blant annet til advent og til noen av julemessene i 2020.

Fra og med 1.1.2021 ble Armand offisielt organist sammen med Svein Erik Tandberg i vår menighet her i Tønsberg. Samtidig begynte han å ta orgeltimer hos Espen Melby i Tønsberg Domkirke. Armand flørter med tanken om en fremtid som organist, men sier samtidig at han gjerne kunne tenkt seg å bli bygningsingeniør. «Det er spennende å konstruere ting, å under seg over og å teste hvordan ting passer sammen. Går det med eller mot naturens lover? Veldig interessant!» sier Armand.

Kan det bli vanskelig å være både organist og bygningsingeniør, tro? Armand er nok lur hvis han satser på noe annet også, ettersom det blir færre og færre organiststillinger. Likevel håper vi selvfølgelig at Armand fortsetter med orgelstudiet sitt. Kanskje kommer han om en del år tilbake til Tønsberg og til oss i St. Olav som ferdig utdannet organist.

Tilbake til St. Olav, eller i hvert fall til den katolske kirken kommer nok Armand, som for tiden går til til undervisning og ønsker å konvertere. Han blir ikke borte fra orgelbenken med det første heller, for han har et helt år igjen på Greveskogen VGS, så da har vi ham hos oss neste skoleår også.

Det er ikke alle som vet hvor komplisert det er å lære seg å spille orgel; det er ikke som mange andre instrumenter. Her må man nærmest bruke hele kroppen. Det er selvfølgelig avgjørende at Armand har spilt piano så lenge som han har, og at han spiller det svært godt. Mye av pianoferdighetene får han god bruk for når han nå lærer å spille orgel, og han er begeistret for orgelets mange muligheter. På pianoet føler Armand likevel at han får til mer dynamiske forskjeller. «Orgelet har man et helt annet forhold til med tangenter til både ben og fingre. Størst utfordring med orgel er nettopp det å kombinere benas tangenter med resten. Når jeg har timer med Espen Melbø, jobber vi med orgelteknikk for både fingre og ben, koral-lesing, og liturgien i Den katolske kirke», sier Armand, og demonstrere energisk hva han akkurat har forklart.

Armand Lauritzen og Svein Erik Tandberg spiller for tiden til annenhver høymesse. Du vil kanskje høre Svein Erik litt mer på store høytidsdager, for da er det mye komplisert liturgi; noe Svein Erik har full kontroll på. Men, bli ikke overrasket om det plutselig en dag er Armand som har kontroll på alt dette. Han lærer fort og har stor lidenskap for kirkemusikken.

Hjertelig velkommen, Armand!