Katolsk forum

Etter fem og et halvt års pause starter Katolsk forum opp igjen. Ny Katolsk forum-komité består av Tonje G. Hareide, Sigurd Ormbostad, Gro Vittersø og diakon Sigurd Hareide. Ta kontakt om du har forslag til foredragstema eller vil bidra på andre måter. Vel møtt til spennende og opplysende foredrag i våre nye menighetslokaler:

  • Foredragene starter kl. 19 og avsluttes før kl. 21
  • Enkel kveldsmat
  • Høsten 2024 er foredragene på torsdager
  • Entré kr. 100,- (gratis for skoleungdom og studenter)

Torsdag 24. oktober 2024:
Da tiden ble kristnet
Eivor A. Oftestad

(foto: Joakim S. Enger)

2024 er blitt feiret som kristenrettens 1000-årsjubileum. I kristenretten finner vi et omfattende regelverk som integrerer jordbrukssamfunnets tid og kirkens tid. Primstaver, kirkeklokker og kalendere fra middelalderen viser en ny måte å tenke tid på. Liturgien knytter døgnets og årstidenes rytme sammen med Kristi liv og helgenene. Hva slags tidsforståelse er egentlig dette? Greier vi å holde fast ved en kristnet tid i en sekularisert
kultur? 

Eivor Andersen Oftestad er professor i kristendomshistorie ved Høgskolen i Innlandet, Hamar. Hun har skrevet flere bøker, bidrar stadig i samfunnsdebatten og har blant annet være fast spaltist i avisene Dag og tid, Klassekampen og Vårt Land.

Torsdag 21. november 2024:
«Nyttige og gode å lese».
Bibelbøkene som likevel ikke forsvant

Anders Aschim

(foto: Høgskolen i Innlandet)

«Apokryfer: Det er bøker som ikke holdes for like med Den hellige skrift, men som dog er nyttige og gode å lese.» Med disse ordene sorterte Martin Luther ut de deuterokanoniske skriftene, et titalls bøker som tradisjonelt hadde vært regnet med til Det gamle testamentet, og satte dem på loftet, i en egen avdeling mellom Det gamle og Det nye testamentet. Men mye tyder på at bibelbrukere flest fortsatt oppfattet disse bøkene som hellig skrift, på lik linje med andre bibelske bøker, også i Norge. I 2024 gav Bibelselskapet ut Bibel 2024 – Katolsk kanon, den første bibelutgaven på norsk noensinne hvor de deuterokanoniske bøker er plassert blant de andre bøkene i Det gamle testamentet, der hvor de hører hjemme i katolske bibler (les mer på katolsk.no om den nye bibelutgaven med katolsk kanon).

Anders Aschim er professor i religion, livssyn og etikk ved Høgskolen i Innlandet, Hamar. Han er medlem av Bibelselskapets oversettelsesutvalg, har tidligere arbeidet som bibeloversetter for Det Norske Bibelselskap og har utgitt flere bøker.